Elektrikli araçlar, birçok destekçisi tarafından küresel ısınmayı azaltmanın yanı sıra soluduğumuz havayı daha temiz hale getirmenin önemli bir aracı olarak selamlanıyor. Ancak EV’ler, bazıları düşündükleri gibi sihirli değnek olmayabilir. Yeni bir araştırma, hem EV’ler hem de ICE araçları tarafından yayılan fren tozunun, bir akciğer dolusu kömür tozu solumaktan daha zararlı olduğunu gösteriyor.
Bu, EV’lerin rejeneratif frenlemeye büyük ölçüde güvendiği ve geleneksel sürtünme frenlerinin kullanımını önemli ölçüde azalttığı göz önüne alındığında şaşırtıcı gelebilir. Ancak EV’ler, içten yanmalı (PHEV olmayan) muadillerinden önemli ölçüde daha ağır, yani frenlerini kullandıklarında, duruş başına daha fazla toz üretiyorlar.
Fren Balata Toksikleri: Durdurma Gücünün Kirli Sırrı
İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nden bilim adamları, farklı fren balata türlerinden gelen emisyon partiküllerinin akciğer sağlığı üzerindeki etkisine baktı. Bir tür ped düşük metalik bileşime sahipken, diğer üçü yarı metalik, asbestsiz organik ve hibrit seramikti. Normalde, organik etiketli herhangi bir şeyi bizim için daha sağlıklı olarak ilişkilendiririz, ancak testlerde, asbestsiz organik pedler en fazla iltihaplanmaya neden oldu. Dizel emisyonlarından bile insan akciğerleri için daha toksik olarak değerlendirildi. Çalışmanın yazarlarına göre, bu tür pedler, ucuz, sessiz ve oldukça düşük aşınma oranına sahip oldukları için ABD’de en yaygın olanlarıdır. Daha önce asbest içeren pedlerin yerini almak üzere geliştirilen bu pedler, termal iletkenliği artıran bakır lifleri içeriyor; bu, asbestin daha önce sağladığı bir şeydi. Asbest, akciğer hastalıklarıyla bağlantıları nedeniyle karışımdan çıkarıldı, ancak modern pedlerdeki bakır tozunun da kanser, astım ve kronik akciğer hastalığı gibi akciğer rahatsızlıklarıyla bağlantılı olduğu bulundu.
Düzenlemeler Geliyor – Ancak Yavaşça
ABD’deki Kaliforniya ve Washington, fren balatalarındaki bakır içeriğini azaltmak için yasalar çıkardı, ancak rapor, bunun öncelikle akarsuyu yok etmek ve su yaşamı korumak amacıyla, akciğerlerimizi korumak değil, göz önünde bulundurularak ilerletildiğini belirtiyor. Ve 2026’da yürürlüğe girecek Euro 7 emisyon düzenlemeleri de fren tozu emisyonlarını sınırlamaya başlayacak, ancak muhtemelen bu yalnızca yeni araçları ve mevcut araçlar için mevcut olan parçaları etkilemeyecektir.
Mevcut durumda, dünya genelinde, lastiklerden gelen başka bir büyük tehlikeli partikül kaynağı da dahil olmak üzere, egzoz dışı araç emisyonlarını düzenleyen çok az düzenleme var. Bahsedildiği gibi, EV’ler rejeneratif freni kullanır, ancak aynı zamanda konvansiyonel sürtünme frenleri de vardır, bu nedenle fren tozu üretirler ve ICE araçlarından daha ağır olma eğilimindedirler, bu da daha fazla lastik kirliliği anlamına gelir.