Brezilya yetkilileri, Çinli elektrikli araç (EV) devi BYD için inşa edilen bir fabrikayı, işçilerin “kölelik” ile karşılaştırılabilir koşullarda yaşadığını belirterek durdurdu.
Kamu Çalışma Savcılığı’nın (MPT) açıklamasına göre, Brezilya’nın kuzeydoğusundaki Bahia eyaletinde 160’tan fazla işçi kurtarıldı.
İddiaya göre, bir inşaat şirketi tarafından “aşağılayıcı” bir ortama yerleştirilen işçilerin pasaportları ve maaşları el konuldu.
BYD, bir açıklamada, ilgili firma ile bağlarını kestiğini ve “Brezilya mevzuatına tam olarak uyma” taahhüdünde bulunduğunu söyledi. Fabrikanın Mart 2025’e kadar faaliyete geçmesi planlanıyordu ve BYD’nin Asya dışındaki ilk EV tesisi olacaktı.
Jinjiang Construction Brazil tarafından işe alınan işçiler, Camaçari kentinde dört tesiste yaşıyordu. Savcılığa göre, bu tesislerden birinde işçilerin yatakları bile yoktu.
Ayrıca her banyo 31 işçi tarafından paylaşıldı ve bu da onları işe hazırlanmak için çok erken saatlerde kalkmaya zorladı. MPT, “Konaklama yerlerinde bulunan koşullar, güvencesizlik ve aşağılanmanın alarm verici bir resmini ortaya çıkardı” dedi.
Brezilya yasalarına göre “kölelik benzeri koşullar”, borç bağımlılığı ve insan haysiyetini ihlal eden çalışmayı içerir. MPT, durumun aynı zamanda “zorla çalıştırma” oluşturduğunu, çünkü birçok işçinin ücretlerinin el konulduğunu ve sözleşmelerini feshetmek için aşırı maliyetlerle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
BYD, etkilenen işçilerin otellere taşındığını söyledi.
“Hayallerinizi Gerçekleştirin” anlamına gelen BYD, dünyanın en büyük EV üreticilerinden biridir.
2023’ün son üç ayında, sektörde en üst sırada yer almak için Elon Musk’ın Tesla’sından daha fazla elektrikli araç sattılar. Şirket ayrıca, en büyük denizaşırı pazarı olan Brezilya’daki varlığını da genişletiyor. 2015 yılında ilk olarak São Paulo’da bir fabrika açarak elektrikli otobüsler için şasi üretmeye başladı.
Geçen yıl, Brezilya’da bir EV üretim tesisi inşa etmek için 3 milyar reais (484,2 milyon dolar) yatırım yapacağını duyurdu. Çin’de EV satışları, tüketicileri benzinli arabalarını EV’ler veya hibritlerle değiştirmeye teşvik eden devlet sübvansiyonları tarafından desteklendi.
Ancak, bazıları Çin hükümetinin yerli otomobil üreticilerini haksız yere desteklediğini gördükçe, yurtdışında artan bir tepki var.
Leave a Reply