Finlandiya’nın Nokian Tyres, daha iyi çekiş ve güvenlik için yol koşullarına uyum sağlayan ayarlanabilir oluklu lastikleri öngörüyor.
Nokian Tyres, Michelin veya Pirelli kadar tanınmış olmayabilir, ancak Finlandiya firması, lastiklerin otomatik olarak sürüş koşullarına uyum sağlayabileceği bir geleceği öngörüyor. Bunlar, akıllı lastiklerin bir sonraki evrimi olarak faturalandırılıyor ve 2035 yılına kadar gelebilir.
Şirketin açıkladığı gibi, piyasada zaten sıcaklık ve basınç bilgilerini paylaşmak için Bluetooth bağlantısı kullanan entegre sensörlere sahip lastikler var. Nokian’ın İnovasyon ve Geliştirme Başkan Yardımcısı Teemu Soini, beş yıl önce akıllı lastiklerin “olgunlaşmamış” olduğunu kabul etse de, günümüz teknolojisinin artık yeterince dayanıklı olduğunu ve sensörlerin bir lastiğin tüm yaşam döngüsü boyunca çalışabilecek kadar düşük güç tüketimine sahip olduğunu söyledi. Bu, geliştirmenin bir başka alanıyla iç içe geçiyor ve bu da değişken sürüş koşullarına uyum sağlayabilen lastikler üzerindeki araştırma. Özellikle, bu lastikler çekiş, yol tutuş ve performansı artırmak için oluk kapasitelerini/tasarımlarını değiştirebilir.
Örneğin, bir otoyoldan bir arazi aracı parkına sürüşü hayal edin. İdeal olarak, yolculuk sırasında yakıt verimliliğini, yol tutuşu ve konforu maksimize eden bir lastik tasarımınız olurdu. Parka vardığınızda, lastiğin olukları toprak ve çamurda çekişi optimize etmek için değişebilir. Bu çok uçuk bir fantezi gibi gelebilir, ancak Nokian “Bu araştırma çizgisi, on yıl sonra tüketici ürünlerinde yansıtılabilir” dedi. Ancak, bu lastiklerin nasıl çalışacağı tam olarak açık değil.
Buna rağmen Soini, “Olukların kapasitesini ayarlamak, lastiğin yol tutuş özelliklerini önemli ölçüde geliştirecektir” dedi. Soini, Nokian Tyres’ın 2035 yılına kadar “sürüş koşullarındaki değişikliklere tepki verebilen” bir üretim lastiğine sahip olacağına inanıyor.
Sadece zaman ne olacağını gösterecek olsa da, Soini, havasız lastikler hakkındaki heyecanın abartılmış olabileceğini öne sürdü. Açıkladığı gibi, “Lastik üreticilerinin havasız bir lastiği kullanılabilir hale getirmek için çözmesi gereken birçok teknik zorluk var.” Özellikle yüksek hızlara ve sıcaklıklara dayanabilmeleri gerekiyor.
Soini, bunun onları en azından kısa vadede yolcu araçlarında kullanılmayacak hale getirdiğini düşünüyor. Ancak, havasız lastiklerin forkliftler ve ekskavatörler gibi yavaş hareket eden araçlarda mantıklı olabileceğini düşünüyor.
Leave a Reply