Tesla Autopilot Mahkemede Kusurlu Bulundu: Hayalet Frenleme Normal Kullanımı Engelliyor (2025) – arabaGarajım

arabaGarajım

Türkiyenin En Güncel Yenilikçi Otomobil Haber Sitesi

Tesla Autopilot Mahkemede Kusurlu Bulundu: Hayalet Frenleme Normal Kullanımı Engelliyor (2025)

Almanya’daki davacı, tazminat veya güvenlik kusurları olmayan yeni bir Tesla talep ediyor

Almanya’da bir mahkeme, Tesla Model 3 tarafından kullanılan Autopilot sisteminin ‘kusurlu’ olduğuna ve hayalet frenleme sorunları nedeniyle ‘normal kullanım için uygun olmadığına’ karar verdi. Bu, bir mahkemenin Tesla’nın sürücü destek sistemini bu tür terimlerle tanımladığı ilk sefer gibi görünüyor ve dünya çapındaki pazarlardaki birçok Tesla sahibinden gelen yıllarca süren şikayetlerin ardından geldi.

Dava, Model 3 sahibi Christoph Lindner’in hayalet frenlemenin birkaç endişe verici örneğini yaşadıktan sonra otomobil üreticisine karşı dava açmasının ardından Alman mahkemelerinin dikkatini çekti. Lindner, aracın tünellere girerken ve çıkarken, yol yüzeylerini değiştirdikten sonra ve hatta aracı daha büyük bir aracın varlığında olduğunda bile rastgele fren yaptığını iddia ediyor. Konu mahkemede ilerlerken Handelsblatt, hakimlerin bilirkişi bir mühendisin davacının Model 3’ünü kullanmasını ve gerçekten hayalet frenleme sorunlarından muzdarip olup olmadığını doğrulaması emrini verdiğini bildiriyor. Mühendis, çoğunluğu otoyollarda olmak üzere 700 km’den (435 mil) fazla elektrikli aracı kullandı ve yolculuğu iki iç kamera ile belgeledi. Birkaç hayalet frenleme vakasıyla karşılaştıktan sonra, uzman kamu yollarında araç kullanmaya devam etmenin “güvenlik nedenleriyle artık mümkün olmadığı” gerekçesiyle testleri durdurdu. Mühendis ayrıca, “kendisini daha fazla tehlikeye atmamak için” deneyi sonlandırdı.

Bir örnekte, mühendis Model 3’ü üç şeritli bir otoyolun sol şeridinde 140 km/sa (87 mph) hızla kullanırken, araç aniden fren yaptı ve görünürde hiçbir neden yokken 96 km/sa (60 mph) hıza yavaşladı. Bu, Tesla’nın arkasındaki trafiğin savrulmasına ve fren yapmasına neden oldu. Traunstein Bölge Mahkemesi’nin Ocak ortasında verdiği karar, Autopilot sisteminin “bu fiyat aralığındaki bir araç tüketicisinin bekleyebileceği” işlevselliği sağlamadığını söyledi. Tesla daha önce Autopilot sistemini savunarak sistemin tasarlandığı gibi çalıştığını iddia etti ve davacının kusurlu aracını tamir etmesi emredildi.

Münih Yüksek Bölge Mahkemesi şimdi davayı ele alıyor. Lindner, basit bir onarımın yeterli olduğuna inanmıyor ve orijinal satın alma sözleşmesinden çekilebilmek veya kusurları olmayan yeni bir araca sahip olma hakkı istiyor.