Çinli bilim insanları, uzaydaki güneş panellerinin bir yılda Dünya üzerindeki tüm petrole eşdeğer enerji toplayabileceğini söylüyor. Modern güneş panelleri 20 veya 30 yıl öncesine göre çok daha verimli olsa da, kötü hava koşulları ve gece karanlığı nedeniyle 7/24 en yüksek performansta çalışmaktan hala alıkonuluyorlar. Uzaydan kesintisiz tüm o güneş enerjisini toplayabildiğinizi hayal edin. İşte Çin bunun mümkün olduğunu düşünüyor.
Çinli bilim insanları, Dünya yüzeyinin 32.000 km (20.000 mil) üzerinde yer alacak ve tam olarak inşa edildiğinde yaklaşık 1 km (0.6 mil) çapında olacak devasa bir güneş enerjisi santrali inşa etmeyi planlıyor. Uzay tabanlı güneş istasyonları, sürekli güneş ışığına erişimin yanı sıra, uzaydaki güneş ışığı çok daha yoğun olduğu için evinizin çatısındaki güneş panellerinden elde edebileceğinizden 10 kat daha fazla enerji yoğunluğuna sahip. Tüm o güzel temiz Watt’ların Dünya’ya nasıl geri pompalandığını mı merak ediyorsunuz? Popular Mechanics’in açıkladığına göre, bu işlem elektriği mikrodalga radyasyonuna dönüştürerek ve ardından yeryüzündeki sabit bir antene ışınlayarak yapılıyor. Ve bu teknolojinin arkasındaki adam bunun bir hayal ürünü olmadığını söylüyor.

Roket bilimcisi ve Çin Mühendislik Akademisi (CAE) üyesi Long Lehao, SMCP’ye verdiği demeçte, “Şu anda bu proje üzerinde çalışıyoruz,” dedi. “Bu, Üç Boğaz Barajı’nı Dünya’nın 36.000 km (22.370 mil) üzerindeki jeostatik bir yörüngeye taşımak kadar önemli.” Büyük Emeller, Daha da Büyük Mühendislik
Çin’in Üç Boğaz Barajı (yukarıda resmi görülüyor), 2012’de açılan ve yıllık 100 milyar kWh enerji üretim kapasitesiyle Hoover Barajı’nı damlayan bir musluk gibi gösteren bir hidroelektrik santralidir. Long, uzay istasyonundan bir yılda toplanan enerjinin “Dünya’dan çıkarılabilecek toplam petrol miktarına eşdeğer” olacağını iddia ediyor. Üç Boğaz Barajı o kadar devasa bir projeydi ki tamamlanması 18 yıl sürdü ve güneş uzay istasyonu projesinde de hızlı bir geri dönüş olmayacak. Tüm güneş istasyonu parçalarını yörüngeye yerleştirmek için gereken son derece karmaşık inşaat süreci – bu iş için ağır yük taşıma kapasiteli bir roket geliştirmek de dahil olmak üzere – ışıklarımızı ve elektrikli arabalarımızı çalıştırması yıllar alacak demektir.
Ama eğer işe yararsa? Şehirleri aydınlatabilir, elektrikli araçlara güç sağlayabilir ve yenilenebilir enerji hakkındaki düşüncelerimizi sessizce yeniden şekillendirebilir – asla bir gölge bile düşürmeden.
Leave a Reply