Honda CEO’su, Nissan Birleşmesinin Faydalarını Açıklamakta Zorlanıyor – arabaGarajım

arabaGarajım

Türkiyenin En Güncel Yenilikçi Otomobil Haber Sitesi

Honda CEO’su, Nissan Birleşmesinin Faydalarını Açıklamakta Zorlanıyor

Honda ve Nissan arasındaki birleşme neredeyse kesinleşmiş gibi görünse de, Honda’nın CEO’su, bu anlaşmanın kendi markası için nasıl faydalı olacağına dair sorulara net cevaplar vermekte zorlanıyor.

Nissan’ın çöküşünü önlemek için iki markanın 2026 yılı ortasına kadar birleşmeyi planladığını açıklamasının ardından, Honda, Nissan’ın kurtarıcısı olabilir.

Ancak, Singapurlu yayın Business Times’a göre, Honda CEO’su Toshihiro Mibe, “Nissan’ı güçlü bir iş ortağı yapan şey nedir?” sorusuna “Bu zor bir soru” şeklinde yanıt verdi.

Geçtiğimiz hafta bildirildiği üzere, hisse devri dahil olmak üzere birleşmenin ayrıntılarını ortaya koyan kesin bir anlaşma, Haziran 2025’e kadar tamamlanacak. Ardından, her iki firmanın hissedarları da Nisan 2026’da birleşme konusunda oy kullanacak.

Onaylanması durumunda, Honda ve Nissan, Temmuz veya Ağustos 2026 sonlarına kadar Tokyo Menkul Kıymetler Borsası’ndan de-liste edilecek ve yeni bir holding şirketi kurulacak.

Şu anda Renault-Nissan-Mitsubishi İttifakı’nın bir parçası olan Mitsubishi, Ocak 2025 sonuna kadar birleşmeye katılıp katılmayacağına karar verecek. Nissan, Mitsubishi’nin en büyük hissedarı olmasına rağmen, %34’lük hissesinin belirsiz bir kısmını yakın zamanda sattı.

Honda ve Nissan’ın birleşmesi, 2023 satış hacimlerine göre, piyasa lideri Toyota’yı (Lexus, Daihatsu ve Hino dahil) ve Volkswagen Grubu’nu geride bırakarak dünyanın üçüncü büyük otomobil üreticisi haline gelecek. 2023 yılında Honda ve Nissan 7,35 milyon araç satarken, Mitsubishi yaklaşık 900.000 araç sattı. Bu potansiyel üçlü birleşme, Japon otomotiv endüstrisini neredeyse ikiye bölecek, diğer tarafta ise Toyota, Subaru, Suzuki ve Mazda’da azınlık hissesine sahip.

Mibe-san, birleşmenin “Nissan’ın kurtarılması” olmadığını ve birleşmenin “ön koşulunun” Nissan’ın işlerini düzene sokması ve Honda’nın kaynaklarını tüketmemesi olduğunu belirtti.

Kasım 2024’te Nissan, üretim kapasitesini %20 oranında azaltma ve 9000 işçiyi işten çıkarma planlarıyla “acil durum moduna” geçtiğini açıkladı.

Financial Times’ta yer alan bir habere göre, Nissan ile 1999 yılından beri ittifak halinde olan Renault’nun bir yetkilisi, Honda’ya hisselerinin bir kısmını satmaya açık olduğunu belirtti. Renault, hissesini %43,4’ten geçen yıl %36’nın altına düşürerek Nissan’daki hissesini azaltmak istiyor ve Japon markası, uzun vadeli ve istikrarlı bir hissedar olarak bir banka veya sigorta grubu aramakta.

Suçlamalardan dolayı firardan kaçan eski Nissan CEO’su Carlos Ghosn, potansiyel birleşmeyi “umutsuz bir hamle” olarak nitelendirdi.

Ghosn, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Bu umutsuz bir hamle. Bu pragmatik bir anlaşma değil, çünkü açıkçası iki şirket arasındaki sinerjileri bulmak zor. İki şirketin neredeyse hiçbir tamamlayıcılığı yok. Aynı pazarlarda faaliyet gösteriyorlar. Ürünler çok benzer. Markalar çok, çok benzer.” dedi. Ghosn ayrıca Honda’nın bu birleşmeden pek de hevesli olmadığını ve Japonya Ekonomisi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (METI) tarafından hayatta kalması için zorlandığını iddia etti.

“Bir yandan Nissan, geleceği bulmaya çalışan umutsuz bir hamle yapıyor. Diğer yandan, bu hamleden pek de heyecanlı olmadıklarını anladığım Honda var.

Japonya’daki METI’nin bunda büyük söz hakkı olduğunu kabul etmek zorundasınız.

Sonuç olarak, Nissan’ın kısa vadeli sorunları ve Honda’nın uzun vadeli vizyonunu birleştirmeye çalışıyorlar.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir