Türkiye’den Elektrikli Otomobil Devrimi: Togg – arabaGarajım

arabaGarajım

Türkiyenin En Güncel Yenilikçi Otomobil Haber Sitesi

Türkiye’den Elektrikli Otomobil Devrimi: Togg

Türkiye, elektrikli araç (EV) alanında önemli bir oyuncu haline geliyor. Renault, Hyundai, Ford ve Toyota gibi otomobil üreticileri burada faaliyet gösteriyor. Geçen yıl Türkiye, 1,46 milyon araçlık üretimiyle dünyanın 13. (bazı kaynaklara göre 15.) büyük otomobil üreticisi oldu. Üretimin yaklaşık %85’i (çoğunlukla küçük otomobiller) Avrupa’ya ihraç ediliyor.

Ancak Türkiye, şimdiye kadar kendi otomobilini üretmemişti (1961’de dört prototip üretilen Devrim hariç). Togg T10X, Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili ve geçtiğimiz hafta Portekiz’deki Web Summit’ta sergilendi. 70.000’den fazla katılımcıyla Web Summit, Las Vegas’taki Consumer Electronics Show’un daha küçük bir versiyonu gibi ve otomobil içeriğiyle çevrili.

Togg, 2018 yılında beş büyük Türk şirketinin bir araya gelmesiyle kuruldu. C-segmentindeki T10X, 2023’te CES’te ilk kez gösterildiğinde, Pininfarina imzalı şık tasarımı ve mükemmel işçiliğiyle dikkat çekmişti. Web Summit’ta sergilenen model de bu yüksek kaliteyi sürdürüyor.

Araçta 29 inçlik bir kapıdan kapıya ekran bulunuyor. T10X şu anda sadece Türkiye’de satılıyor, ancak Togg’un dijital deneyim platformundan sorumlu Ahmet Duran’a göre, 12 günde 177.000 ön siparişin ardından 40.000’den fazla araç müşteriye ulaştı.

Duran, Türkiye’de 750 adet hızlı şarj cihazı olduğunu söyledi. Büyük haber, Togg’un gelecek yıl Almanya’dan başlayarak Fransa ve İtalya’ya doğru Avrupa’da satışa başlayacak olması. Bu, bölgede giderek artan Çinli otomobillere rakip olabilir. Avrupa için fiyatlar henüz belirlenmedi, ancak Türkiye’de giriş seviyesi model 41.000 Euro, arka tekerlekten çekişli uzun menzilli model ise 88 kWh batarya ve 310 mil menzille 52.000 Euro.

T10X’in hem arkadan çekişli hem de dört tekerlekten çekişli versiyonları bulunuyor. Dört tekerlekten çekişli versiyon 436 HP güç ve 516 lb-ft tork üretiyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 4,8 saniyede tamamlıyor. Daha ucuz olan 52 kWh bataryalı versiyon 218 HP güç üretiyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 7,6 saniyede gerçekleştiriyor. 195 mil menzile sahip. Ayrıca kablosuz güncellemeler ve bir dizi güvenlik teknolojisi ile geliyor.

Togg, aynı platform üzerinde Polestar tarzı bir fastback sedan olan T10F’yi de geliştirdi. CES 2024’te tanıtılan bu model, daha fazla menzil ve hız sunuyor. 372 mile kadar menzil ve 0-100 km/s hızlanmasını 4,6 saniyede tamamlayabiliyor.

Togg ayrıca, muhtemelen VW Grubu’nun en küçük ve en ucuz EV’si olacak ikinci bir CUV üzerinde çalışıyor.

T10F, 2025 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sürülecek. Standart ve uzun menzilli versiyonlar ile arkadan ve dört tekerlekten çekişli seçenekler bulunuyor. Dört tekerlekten çekişli versiyon, iki bataryadan 320 kW güç üretiyor, tek motorlu versiyon ise 160 kW güç üretiyor.

Togg’un “Rush Hour Pilot” adlı bir asistan özelliği bulunuyor. Bu özellik, yoğun trafikte saatte 14,5 km’ye kadar eller serbest sürüş sağlıyor ve her iki modelde de mevcut.

Türkiye’de ayrıca E-Dison AI gibi şarj şirketleriyle ortaklık yapan şarj başlangıçları da var. E-Dison AI, yeni kullanıcıları süreç boyunca yönlendirerek, şarj işlemini kolaylaştırmak için insan operatörleri ve yapay zekayı kullanıyor. Şirket, “e-şarj alanında kullanıcıların karşılaştığı sorunları görsel ve veri tabanlı yapay zeka mimarisiyle önceden belirliyor.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir