2025 Ford Mustang GT İncelemesi: 5.0 ve Manuel Vitesle Yollarda S650 Ford Mustang, nesli tükenmekte olan bir türün sonuncusu. Chevrolet Camaro gökyüzündeki büyük hurdalığa gönderilirken ve Dodge Challenger artık tarihte sadece bir dipnot olarak kalırken, Ford V8 motorlu kas arabası oyununda fiilen ayakta kalan son adam oldu. En azından ICE Dodge Charger geri dönene kadar – ancak bu da Hemi söylentileri gerçekten doğru çıkmadıkça, sıralı altı turbo motorla piyasaya sürülecek.
Amerika’nın en sevilen performans otomobillerinden ikisinin rafa kaldırılması üzücü bir durum, ancak Ford, kas araba hayalini canlı tutarak yedinci nesil Mustang’ı piyasaya sürdüğü için takdiri hak ediyor. Eskisi gibi, ürün gamı EcoBoost motorlu modelle başlıyor ve V8 motorlu GT, güçlü Dark Horse ve motor sporlarından türetilmiş amiral gemisi GTD’ye kadar yükseliyor. Ancak, Mustang serisinin gerçek omurgası olmaya devam eden GT ve yakın zamanda test sürüşüne çıktığımız da bu versiyon.

Peki, soru şu: yeni Mustang ikonik adının hakkını veriyor mu? Ve hala çekici bir performans otomobili olarak ayakta duruyor mu, yoksa ömrünü tamamladı mı? ABD’de olduğu gibi, Ford Avustralya’da 2025 Mustang’ı hem EcoBoost hem de GT versiyonlarında satarken, Dark Horse’u da sınırlı sayıda satıyor. Fiyatlar EcoBoost için 74.452 Avustralya Doları (~47.400 ABD Doları) ile başlarken, kullandığımız GT için 88.388 Avustralya Doları (~56.300 ABD Doları)’na kadar yükseliyor ve bu da onu çok az doğrudan rakibi olan pazarda benzersiz bir konuma yerleştiriyor.
ABD’de bir Mustang Dark Horse ile bir C8 Corvette arasında biraz çapraz alışveriş olabilecekken, Avustralya’da C8, bir Dark Horse’un yaklaşık iki katı fiyatında. Belki de Mustang GT’nin en yakın iki rakibi, her ikisi de altı vitesli manuel şanzımanla sipariş edilebilen Toyota Supra ve Nissan Z’dir. Supra GT 94.378 Avustralya Doları (~60.100 ABD Doları)’ndan başlarken, Z manuel şanzımanla 82.655 Avustralya Doları (~52.700 ABD Doları)’ndan başlıyor. Ancak her ikisi de Ford’dan daha küçük ve V8 yerine turboşarjlı altı silindirli motorlar kullanıyor.

Belki de Ford’un pazardaki kendine özgü yeri, altıncı nesil otomobili Avustralya’da bu kadar başarılı ve uzun yıllar boyunca dünyanın en çok satan spor otomobili yaptı. Mavi Oval, S650 için bu denenmiş ve test edilmiş formüle sadık kaldı. Önceki nesil gibi, yenisi de 5.0 litrelik doğal emişli Coyote V8 motorundan güç alıyor. Ancak üzerinde çeşitli dahili revizyonlar yapıldı. Bunlar arasında çift gaz kelebeği gövdesi, yeni bir hava girişi ve dörtlü bir egzoz manifoldu bulunuyor ve bu da tüm Avustralya spesifikasyonlu GT’lerin standart olarak aldığı aktif performans egzozu ile 7.250 devirde 462 hp (345 kW) ve 550 Nm (405 lb-ft) tork üretmesini sağlıyor. Bu rakamlar, Amerika’da satılan GT’lere göre biraz daha düşük olsa da, yanılmayın; otomobil fazlasıyla güçlü.
V8 motor, altı vitesli Getrag manuel veya 10 vitesli otomatik şanzımanla eşleştiriliyor. Test aracımızda (önemli ölçüde) gücünü arka tekerleklere gönderen manuel vites vardı. Yeni Mustang’ın dış tasarımına siz karar verin. Benim için altıncı neslin tasarımı daha çok hoşuma gidiyor, ancak 2025 modelinin amaca uygun göründüğü de inkar edilemez. Büyük bir ilerleme kaydeden bir alan ise kabin.
Ford, büyük ölçüde iyileştirilmiş bir iç mekanla Mustang’ı modern çağa taşıma konusunda harika bir iş çıkardı. Sadece eski otomobilden çok daha güzel olmakla kalmıyor, aynı zamanda markanın modellerinin en iyi kabinlerinden biri. Kabine hakim olan 12.4 inçlik dijital gösterge paneli ve 13.2 inçlik bilgi-eğlence ekranı. Evet, bu iki ekran günümüzde her şeyde bulabileceğiniz aynı ikiz sistemler gibi, ancak parlak, renkli ve belki de en önemlisi, son derece yapılandırılabilirler. Gösterge paneli, manuel olarak ayarlanabilen veya sürüş moduna bağlanabilen bir dizi farklı temaya sahip. 2025 için, 1967-1968 Mustang, 1987-1993 Foxbody ve 1999-2001 Mustang SVT Cobra’nın düzenini taklit eden göstergeler de aldı. Mevcut dijital göstergelerin birincil ve ikincil renklerini özelleştirmek de mümkün, ki bu daha önce görmediğim bir şey. Ana bilgi-eğlence ekranı, kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto’yu, tüm araç ayarlarına erişimi, Track Apps menüsünü ve maalesef tüm klima kontrol ayarlarını bulacağınız yerdir. Neyse ki ekran net ve hızlı tepki veriyor.
En yeni nesil Mustang için de yeni olan, tıknaz, düz tabanlı bir direksiyon simidi ve Drift Freni. Geleneksel bir el freninin görünümünü taklit ediyor, ancak yolda basit bir basmalı düğmeli elektronik el freniyle aynı şekilde çalışıyor. Hafifçe yukarı çekin, fren devreye girecektir. Hafifçe aşağı itin, fren devre dışı kalacaktır. Gerçek işlevi için kullanmak için Drift Freni işlevini etkinleştirmeniz gerekir ve arka frenlere sert bir şekilde basarak sürücülerin otomobilin arkasını savurmasına yardımcı olur. Test aracımızda mevcut deri kaplı Recaro koltuklar vardı. Tıknazlar ve aşırı sportif görünmüyorlar, ancak bol miktarda destek sunuyorlar ve sizi iyi bir şekilde yerinde tutuyorlar. İlginç bir şekilde, elektrikli kaydırma fonksiyonu ve elektrikle ayarlanabilir bel desteği var, ancak sırtlık için yalnızca manuel ayar mevcut. Bu fiyata, ısıtmalı ve havalandırmalı fonksiyonlara sahip olmamaları da üzücü. Önceki Mustang’da olduğu gibi, yeni otomobilin iki küçük arka koltuğu yalnızca çok küçük… bacaksız çocuklar için uygun.
Leave a Reply